Isı Yalıtım Sıvası Tek Başına Isı Yalıtım Malzemesidir
Yazılı bir açıklama yapan Doğal İzolasyon Malzemeleri Üreticileri Birliği Derneği (DİMDER), ısı yalıtım sıvalarının tek başına bir 'ısı yalıtım malzemesi' olarak kullanılabileceğini bildirdi. DİMDER Yönetim Kurulu Başkanı inşaat mühendisi Süleyman Temizci imzasıyla yapılan açıklamada, yapi.com.tr'de 30 Ağustos 2012'de "Sıva Tek Başına Yalıtım Malzemesi Olarak Değerlendirilemez" başlığıyla yayımlanan haberde yer alan Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) görüşlerinin hiçbir teknik veri, standart, bilimsel kaynak ve yönetmeliğe dayanmadığı savunuldu ve 2005 yılından bu yana Türkiye'de üretilmekte olan ısı yalıtım sıvalarının TSEN 998-1 standardı doğrultusunda üretildiği, DIN 4102 standardında yer aldığı anımsatıldı.

Isı yalıtım sıvalarının yanmadığının, ses, ısı ve su yalıtımını aynı anda yaptığının vurgulandığı açıklamada, TSEN 998-1 standardındaki değerleri sağladığına dikkat çekilerek, "Isı yalıtım sıvaları, tek başına 'ısı yalıtım malzemesi' olarak kullanılır. Türkiye 4 ısı bölgesine ayrılmıştır; her ısı bölgesinin ısı direnci (U) katsayısı bellidir. Isı yalıtım hesabı sonunda, hangi kalınlıkta ısı yalıtım malzemesi gerekiyorsa o kalınlıkta seçilen ürün kullanılır. Bu, EPS, XPS, poliüretan köpüğü, cam yünü, taş yünü için ısı yalıtım katsayısına göre ne ise; ısı yalıtım sıvaları için de aynıdır" denildi.

Dimder açıklamasında, ayrıca şu noktalara dikkat çekildi:

• Isı yalıtım sıvaları yanmaz; ömrü binanın ömrüne eşittir. Hâlbuki EPS, XPS, poliüretan köpüğü yanar; bu ürünlerin yangın güvenliği yoktur. Kullanıldığı cephelerde ısı birikimi olan yüzeylerde, birkaç yıl içinde yüzeyde yoğunluk kaybından deformasyon oluşturmaktadır. Bu durum için Polat Towers, Tuzla’da yanan strafor fabrikası, Tuzla’daki soğuk hava deposu, Bodrum’da yanan yapı market, Bursa’daki hastane örnek gösterilebilir.

• Isı yalıtım sıvaları, kullanıldığı yüzeylerde hem sıva, hem de ısı yalıtımı ihtiyacını karşılamaktadır. Kullanıldığı binalarda yüzde 60’a varan ısı yalıtımı sağlamaktadır.

• Isı yalıtım sıvaları, Milli Savunma Bakanlığı ve İl Özel İdareleri gibi kamu yapılarında, yanmadığı için özellikle tercih edilmektedir.

• Isı yalıtım sıvaları, yerli hammadde kaynakları ile üretildiğinden milli ekonomiye katkı sağlamaktadır. Türkiye'nin ısı yalıtım sıvasıyla yalıtım yapması durumunda cari açığın yüzde 30’luk bölümü kapanacaktır.